User-agent: * Allow: / Colegiul Dierna Orsova Colegiul Dierna Orsova: Expoziţia de Paşte din săptămâna “Şcoala altfel - să ştii mai multe, să fii mai bun!”
           Colegiul Tehnic Dierna              Nava Dierna              Oferta educationala

joi, 1 mai 2014

Expoziţia de Paşte din săptămâna “Şcoala altfel - să ştii mai multe, să fii mai bun!”


Devenit deja tradiţie, proiectul educaţional interdisciplinar „Expoziţie de Paşte” inţiat şi organizat de dna profesoară Cazacu Monica de la Colegiul Tehnic „Dierna” din localitatea Orşova, s-a fructificat cu mare succes în data de 10 aprilie 2014 în cea de-a doua ediţie. Derulat pe o perioadă de câteva săptămâni, rodul muncii echipei de proiect s-a arătat în săptămâna dedicată activităţilor extraşcolare.

Scopul proiectului a fost atins cu succes constând în popularizarea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti prilejuite de sărbătoarea Sfintelor Paşti, reunind elevi de vârste diferite şi din zone şi unităţi şcolare diverse, dându-le posibilitatea de a-şi pune în valoare talentul, creativitatea, abilităţile artistice.

Unităţi şcolare înfrăţite în atingerea scopului proiectului au răspuns prezent la activitate, precum: Şcolile Gimnaziale „Petru Dumitriu” şi „Pamfil Şeicaru” din Orşova, Şcolile Gimnaziale Eşelniţa, Sviniţa, Eibenthal, Iloviţa, Colegiul Naţional „Traian” din Dr.Tr.Severin şi Liceul Teoretic „Traian Lalescu” din Orşova, de asemena, Palatul Copiilor Dr.Tr.Severin-Filiala Orşova. Pe această cale mulţumim cadrelor didactice care au participat cu interes şi dedicaţie profesională, îndrumând elevii atât în realizare de produse pentru expoziţie cât şi pentru momentul artistic.

Din filele activităţii amintesc participarea cu expoziţie proprie a doamnei secretare a Colegiului Tehnic „Dierna”, ec. Mariana Bijan, transpunându-ne cu decenii în urmă pe tărâmuri de poveste prin costumele populare cu mare ingeniozitate create de dumneaei, cu ţesături şi straie a căror însemnătate va fi mereu de preţ. De asemenea, mărinimia noastră, a cadrelor didactice, a fost măsurată prin acţiuni de voluntariat ce au avut drept scop întrajutorarea elevilor unităţii noastre cu pachete din produse alimentare şi dulciuri pentru a le face sărbătorile adevărate şi frumoase. Au pus mână de la mână cadre didactice din toate unităţile şcolare participante reuşind dă aducem atât zâmbeul pe faţa copiilor cât şi lacrimi de bucurie lor şi nouă de împlinire sufletească. Le mulţumim tuturor cadrelor didactice participante la asemenea acţiuni de binefacere cât şi sponsorului ce s-a dovedit a avea o inimă mare, domnului director al SC SVIN-PAN SRL, unitate de panificaţie din localitatea Sviniţa, gâdilându-ne în mod plăcut simţul olfactiv cu cozonaci pufoşi şi rumeniţi.

Cu sprijinul domnului Ilie Balaci, unul din membri formaţiei de muzică populară din Sviniţa, am desfăşurat mult aşteptatul moment artistic de toţi participanţii, elevi, părinţi, profesori laolaltă, cu o sonorizare ce a făcut auzite triluri de muzică populară şi uşoară în localitatea noastră.

Momentul artistic a debutat cu urarea de bun venit a domnului director, prof. Pătăşanu Petre, şi cu învăţături din sfera religioasă a Sfintelor Sărbători de Paşti împărtăşind din semnificaţia sărbătorii domnul părinte Zorilă. Elevele unităţii noastre din clasa a IX-a B, Iovanovici Simona şi Papuc Daiana, au prezentat întregul program artistic cu precizie şi profesionalism pregătite de doamna profesoară Cazacu Monica. Colegiul „Dierna”, unitate şcolară organizatoare, a dat startul prezentării de obiceiuri pascale, un grup de şase elevi de clasa a X-a C sub atenta îndrumare a doamnei profesoare Cuzman Norica arătându-ne care este adevărata semnificaţie a obiceiului intitulat „stropitul”. Acestui moment foarte apreciat de spectatori i-a urmat momentul de prezentare a obiceiului „Joimare-Slobozitul apei” de către elevi de clasa a VIII-a de la Şcoala Gimnazială Eşelniţa sub îndrumarea doamnei profesoare Pătruţ Anişoara. Dar, pentru că elevi iscusiţi s-au arătat mereu cei de la Şcoala Gimnazială „Petru Dumitriu” conduşi cu talent şi mare dedicaţie profesională de doamna profesoară Drăghici Ana, ne-au arătat şi în acest an că sunt buni cunoscători ai paşilor de joc popular şi ai paşilor de dans clasic, vals, dar şi ţigănesc. Nu s-au lăsat mai prejos nici elevi ai Şcolii Gimnaziale „Pamfil Şeicaru” care, îndrumaţi de doamna profesoară Firulescu Luminiţa, ne-au umplut sufletele cu iubire prin vocile lor angelice. Prin multitudinea de solişti atât de muzică populară cât şi de muzică uşoară, ne-a încântat auzul şi eleva Gherghina Costinela, fiica secretarei noastre Bijan Mariana. De asemenea, fiind la categoria solişti de excelenţă, nu putem să nu amintim pe cel mai mic membru al formaţiei Balaci, elevul Balaci Deian Jiviţa, îmbinând armonios note muzicală la armonică, fiind reprezentantul Şcolii Gimnaziale Sviniţa. Dar pentru că simţul artistic nu are limite, elevi ai Şcolii Gimnaziale Iloviţa îndrumaţi de doamna profesoară Vlasie Liliana ni l-au readus în inimi pe mult îndrăgitul actor al meleagurilor olteneşti pe Nea Mărin într-o scenetă minuţios elaborată. Doamna Pătăşanu Lucia, coordonatorul formaţiei Ritmic „Ave Maria” ce cuprinde elevi de clasa a II-a şi a III-a, a reuşit să ne impresioneze într-un mod mai mult decât plăcut, elevii fiind adevăraţi îngeri pe pământ. Albul pur în care erau îmbrăcaţi şi candelele pe care le purtau în mâini cu atâta nevinovăţie ne-a făcut să fim pătrunşi cu toţii de fiorii credinţei.  Elevii şcolii organizatoare au încheiat spectaculosul program artistic pe ritmuri populare din zone diferite ale ţării fiind îndrumaţi de doamnele profesoare Cazacu Monica şi Dumbravă Simona.

Având în vedere că puterea cuvintelor în sugerarea frumuseţii programului este mică fără imagini, vom da liber acestora să ne expună realitatea.

În încheiere, mulţumim conducerii Colegiului Tehnic „Dierna”, domnului director Pătăşanu Petre şi doamnei director adjunct Mladin Elena, mulţumim echipei de proiect a şcolii şi tuturor celor care s-au implicat şi au participat. Succesul nu s-ar fi atins dacă nu exista o participare din partea tuturor celor prezenţi. Totodată, aducem mulţumiri şi Colegiului Tehnic „Laţcu Vodă”, Siret, jud. Suceava, pentru participarea la expoziţie cu un coş cu ouă minuţios lucrate şi încondeiate.

Şi, pentru a răsfăţa şi papilele gustative ale invitaţilor, doamnele secretare Bijan Mariana şi Căiniceanu Angelica au oferit din pasca tradiţională de Paşti ca semn de recunoştinţă pentru participare.

Organizatorii proiectului, doamnele profesoare Cazacu Monica şi Pisăru Daniela, au oferit mult meritatele diplome în vederea premierii atât pentru produsele ingenioase expuse cât şi pentru talentul artistic de care au dat dovadă cu toţii, elevi şi cadre didactice, însoţite de figurine – iepuraşi de ciocolată.

Evenimentul a fost încununat cu un real succes, împletit cu cuvinte de laudă, mulţumire şi felicitări.

 
Autor articol
Prof. Cazacu Monica

 













 

 


 













RAPORT DE EVALUARE A PROIECTULUI EDUCAŢIONAL
„EXPOZIŢIE DE PAŞTE”

EDIŢIA a II-a

3 martie – 10 aprilie 2014

 

INIŢIATOR ŞI ORGANIZATOR: Colegiul Tehnic „Dierna” , Orşova
DOMENII ÎN CARE SE ÎNCADREAZĂ PROIECTUL: Om şi societate, Estetic şi Creativ
PARTENERI:
  • Colegiul Naţional „Traian” Dr.Tr.Severin
  • Liceul Teoretic „Traian Lalescu”, Orşova
  • Şcoala Gimnazială „Petru Dumitriu”, Orşova
  • Şcoala Gimnazială „Pamfil Şeicaru”, Orşova
  • Şcoala Gimnazială Iloviţa
  • Şcoala Gimnazială Eibenthal
  • Şcoala Gimnazială Eşelniţa
  • Şcoala Gimnazială Sviniţa
  • Palatul Copiilor Dr.Tr.Severin – Filiala Orşova
COLABORATORI: 
  • Parohia Orşova
  • Consiliul Local al municipiului Orşova
  • Primăria mun. Orşova

PARTICIPANT INDIRECT: Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret, jud. Suceava

Realizarea scopului:
 
  •  Dezvoltarea spiritului antreprenorial prin organizarea şi promovarea produselor activităţii desfăşurate în clasă specifice sărbătorilor pascale;
  • Popularizarea tradiţiilor şi obiceiurilor prilejuite de sărbătoarea Sfintelor Paşte ca schimb de experienţă între elevii unităţilor de învăţământ participante;
  • Ajutorarea elevilor defavorizaţi din cadrul Colegiului Tehnic „Dierna” prin acţiuni de voluntariat.

Rezultatele proiectului:
  • Premierea tuturor elevilor cu diplome şi figurine de ciocolată care au participat cu lucrări la expoziţie şi la realizarea momentului artistic;
  • Ajutorarea elevilor defavorizaţi din unitatea de învăţământ organizatoare cu pachete de alimente şi dulciuri;
  • Promovarea ofertei educaţionale a Colegiului Tehnic „Dierna” şi sporirea imaginii şcolii.

 
PARTICIPANŢI:

 
CADRE DIDACTICE
ELEVI
EXCELENŢĂ
PREMIUL I
Secţiunea lucrări artistico-plastice
PREMIUL I
Secţiunea moment artistic
Învăţământ Gimnazial
21
182
8
129
59
Învăţământ Liceal
19
64
6
49
26

 

ANALIZA SWOT

PUNCTE TARI
 
- ajutorarea a unui numar de 15 elevi defavorizaţi aflaţi în plasament;
- implicarea în proiect a unui număr de 21 cadre didcatice din învăţământul gimnazial şi a unui număr de 19 cadre didactice din învăţământul liceal;
- participarea a unui număr mare de elevi, respectiv 182 din învăţământul gimnazial şi 64 elevi din învăţământul liceal;
- încheierea a 9 parteneriate educaţionale cu şcolile gimnaziale, liceale şi Palatul Copiilor din judeţ;
- promovarea activităţilor de artă plastică şi practică pentru cunoaşterea tradiţiilor de Paşte;
- promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor pascale din diverse zone ale ţării;
- organizarea unor activităţi antreprenoriale concrete – expoziţie: expunerea, promovarea obiectelor decorative, felicitărilor, tablourilor, picturii pe sticlă, icoanelor, desenelor, lucrărilor practice obţinute prin tehnici de lucru ca origami, quilling-ul etc.;
- diseminarea proiectului pe site-ul şcolii: www.colegiuldierna.blogspot.com;
- mediatizarea activităţii propriu-zise;
- acordarea diplomelor tuturor participanţilor.
PUNCTE SLABE
 
- spaţiul insuficient la desfăşurarea activităţii „Expoziţie de Paşte” datorită numărului foarte mare de participanţi direcţi.
OPORTUNITĂŢI
 
- identificarea disfuncţionalităţilor în derularea proiectului;
- o promovare mai amplă şi mediatizare a proiectului.
AMENINŢĂRI
 
- preconizarea creşterii numărului de beneficiari ai acţiunii de voluntariat şi a numărului de parteneri în proiect ceea ce conduce la necesitatea unei sponsorizări externe.

 
Coord. proiect
 prof. Cazacu Monica
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu