User-agent: * Allow: / Colegiul Dierna Orsova Colegiul Dierna Orsova: Oferta educationala
           Colegiul Tehnic Dierna              Nava Dierna              Oferta educationala

Oferta educationala

OFERTA EDUCATIONALA

FACILITĂȚI OFERITE ELEVILOR

  • instruirea practica se face pe nava scoala ”Dierna”, la agentii economici din zona sau la atelierele liceului dotate cu echipamente PHARE;
  •  se asigură transport gratuit pentru elevii din Drobeta Turnu Severin si din imprejurimi până la 50 de Km de Orsova;
  • se asigură cazare si masa in internatul si cantina liceului;
  • se acorda premii substantiale pentru elevii merituosi;
  • „Bursa profesională“ de 200 lei - se acordă tuturor elevilor care frecventează învăţământul profesional (Hotărârea Nr.1062 /2012).
  •  „Bani de liceu"  - se acordă sprijin financiar pentru elevii de liceu în cadrul Programului naţional de protecţie socială (Ordin nr. 4016/2011, OMEdC nr. 4839/2004 )
  • „Euro 200” - se acordă un ajutor financiar în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare (Hotărârea Nr. 1294/2004)
ANUL SCOLAR 2017-2018



ANUL SCOLAR 2016-2017

ÎNVĂȚĂMÂNT DE ZI

Liceu — filiera tehnologică —  clasa a IX-a—intensiv limba engleză:
· Electronică Și automatizări: Tehnician operator tehnică de calcul - 1 clasă: 28 elevi
· Turism Și alimentaȚie : Tehnician în gastronomie - 1 clasă: 28 elevi

Școala profesională
· MECANICĂ : Marinar - 1 clasă: 28 elevi
· TURISM  ȘI ALIMENTAȚIE :  Ospătar  (chelner)
            vânzător în  unități de alimentație  - 1 clasă: 28 elevi

ÎNVĂŢĂMÂNT SERAL

Liceu — filiera tehnologică—clasa a IX-a:
· Mecanică: Tehnician în transporturi - 1 clasă: 28 elevi
Liceu — filiera tehnologică — clasa a XI –a:
· ECONOMIC : Tehnician în  activități economice - 1 clasă: 28 elevi


ÎNVĂȚĂMÂNT FRECVENȚĂ REDUSĂ
Liceu — filiera teoretică—clasa a IX-a:
· Profil real: ȘtiinȚe ale naturii - 1 clasă: 28 elevi


ÎNVĂȚĂMÂNT POSTLICEAL
· Turism Și alimentaȚie - Asistent de gestiune în unități de cazare și alimentație  - 1 clasă: 28 elevi - durata: 2 ani
· Resurse naturale și protecția mediului—Tehnician laborant pentru protecția calității mediului - 1 clasă: 28 elevi - durata: 2 ani

ȘCOALA DE MAIȘTRI
· Maistru cazangerie, construcții metalice și sudură - 1 clasă: 28 elevi - durata: 1,5 ani







ANUL ȘCOLAR 2015 - 2016

ÎNVĂȚĂMÂNT DE ZI

Liceu — filiera tehnologică —  clasa a IX-a—intensiv limba engleză:
· ELECTRONICĂ ȘI AUTOMATIZĂRI (Tehnician operator tehnică de calcul) - 1 clasă: 28 elevi
· ECONOMIC (Tehnician în activități economice) - 1/2 clasă: 14 elevi
· TURISM ȘI ALIMENTAȚIE - 1/2 clasă: 14 elevi

Școala profesională (3 ani)
· MECANICĂ: MARINAR - 1 clasa: 28 elevi
· TURISM ȘI ALIMENTAȚIE: OSPĂTAR (CHELNER) VÂNZĂTOR ÎN UNITĂȚILE DE ALIMENTAȚIE  - 1 clasa: 28 elevi


ÎNVĂŢĂMÂNT SERAL
Liceu — filiera tehnologică—clasa a IX-a:
· TURISM ȘI ALIMENTAȚIE  - 1 clasă: 28 elevi
Liceu — filiera tehnologică — clasa a XI –a:
· MECANICĂ (Tehnician în transporturi) - 1 clasă: 28 elevi


ÎNVĂȚĂMÂNT FRECVENȚĂ REDUSĂ
Liceu — filiera teoretică—clasa a IX-a:
· Profil real: ȘTIINȚE ALE NATURII - 1 clasă: 28 elevi


ÎNVĂȚĂMÂNT POSTLICEAL
· TURISM ȘI ALIMENTAȚIE - Asistent de gestiune în unități de cazare și alimentație  - 1 clasă: 28 elevi - durata: 2 ani
· RESURSE NATURALE ȘI PROTECȚIA MEDIULUI—Tehnician laborant pentru protecția calității mediului - 1 clasă: 28 elevi - durata: 2 ani

ȘCOALA DE MAIȘTRI
· MAISTRU CAZANGERIE, CONSTRUCȚII METALICE ȘI SUDURĂ - 1 clasă: 28 elevi - durata: 1,5 ani



Anul scolar 2014-2015


INVATAMANT DE ZI


Liceu — filiera tehnologică —  clasa a IX-a—intensiv limba engleză:


· Electronica si automatizari (Tehnician operator tehnica de calcul) - 1 clasa: 28 elevi


· Economic (Tehnician in activități economice) - 1/2 clasa: 14elevi

· Turism si alimentatie - 1/2 clasa: 14elevi
Școala profesională
· Marinar - 1 clasa: 28 elevi
ÎNVĂŢĂMÂNT SERAL
Liceu — filiera tehnologică—clasa a IX-a:
· Mecanică  - 1 clasa: 28 elevi
Liceu — filiera tehnologică — clasa a XI –a:
· Turism si alimentatie (Tehnician in gastronomie) - 1 clasa: 28 elevi
Liceu — filiera tehnologică — clasa a XII-a –ruta progresivă
· Turism si alimentatie (Tehnician in gastronomie) - 1 clasa: 28 elevi
  
INVATAMANT FRECVENTA REDUSA
Liceu — filiera teoretica—clasa a IX-a:
· Profil real: Stiinte ale naturii - 1 clasa: 28 elevi
INVATAMANT POSTLICEAL
· Turism si alimentatie - Asistent de gestiune in unitati de cazare si alimentatie  - 1 clasa: 28 elevi - durata: 2 ani
· Resurse naturale si protectia mediului—Tehnician laborant pentru protectia calitatii mediului - 1 clasa: 28 elevi - durata: 2 ani
ȘCOALA DE MAIȘTRI
· Maistru cazangerie, constructii metalice si sudura - 1 clasa: 28 elevi - durata: 1,5 ani


Anul scolar 2013-2014

Liceu –învățământ de zi

Clasa a – IX – a: profil tehnic

DomeniulCalificareaNr. Clase
MecanicăTehnician în transporturi1
Electronică și automatizăriTehnician operator tehnică de calcul1

 

Clasa a – IX – a: profil economic

DomeniulCalificareaNr. Clase
ServiciiTehnician în activități economice1

 

Liceu –învățământ seral

Clasa a – IX – a

DomeniulCalificareaNr. Clase
Turism și alimentație publicăTehnician în gastronomie1
Electronică și automatizăriTehnician operator tehnică de calcul1

 

Clasa a – IX – a: frecvență redusă - profil real

DomeniulCalificareaNr. Clase
Stiințele naturii1

Clasa a – XII – a: profil tehnic

DomeniulCalificareaNr. Clase
MecanicăTehnician în transporturi1

 

Școala postliceală

DomeniulCalificareaNr. Clase
Turism și alimentațieAsistent de gestiune în unități de cazare și alimentație1
Protecția mediuluiTehnician laborant pentru protecția calității mediului1

 

Școala de maiștri

DomeniulCalificareaNr. Clase
MecanicăMaistru cazangerie, construcții metalice și sudură1


______________________________________________________________________






Anul scolar 2012-2013




INVATAMANT DE ZI




Liceu — filiera tehnologică — clasa a IX-a:-intensiv–lb.engleza


Profil tehnic


- Electronica si automatizari: Tehnician operator tehnica de calcul - 1 clasa (28 elevi)
- Mecanica: Marinar - Tehnician in transporturi - 1 clasa (28 elevi)


Profil servicii


- Turism si alimentatie: Tehnician in gastronomie - 1 clasa (28elevi)


Liceu — filiera tehnologică — nivelul 3 de calificare, ruta progresiva (clasa a XII –a)


Profil servicii


- Turism si alimentatie: Tehnician in gastronomie - 1 clasa (28 elevi)




ÎNVĂŢĂMÂNT SERAL



Liceu — filiera tehnologică —clasa a IX-a:

Profil tehnic

- Mecanică: Tehnician transporturi – 1 clasa (28 elevi)

Profil servicii

- Turism si alimentatie (Tehnician in gastronomie) - 1 clasa (28 elevi)


ÎNVĂŢĂMÂNT FRECVENŢĂ REDUSĂ


Liceu — filiera teoretica – clasa a IX-a


Profil real

Ştiinţe ale naturii – 1 clasa (28 elevi)


Liceu — filiera tehnologică — nivelul 3 de calificare, ruta progresiva (clasa a XII-a):

Profil Tehnic:

-Mecanica: Tehnician in transporturi - 1 clasa (28 elevi)


Profil servicii

- Turism si alimentatie: Tehnician in gastronomie - 1 clasa (28 elevi)

NOTA: In clasa XII-a ruta progresiva se pot inscrie absolventii scolilor profesionale si absolventii anului de completare




DESCRIERE CALIFICARI


TEHNICIAN TRANSPORTURI (nivelul 3 de calificare)


 Absolvenţii nivelului trei, liceu tehnologic, calificarea Tehnician în transporturi:


·         vor fi capabili să îndeplinească sarcini cu caracter tehnic de montaj, punere în funcţiune, întreţinere şi reparare a mijloacelor de transport.
·         testează prototipurile, exploateaza si estimeaza costurile de transport.
·         asigură controlul tehnic al mijloacelor de transport in vederea functionarii conform normelor in vigoare.


TEHNICIAN OPERATOR TEHNICĂ DE CALCUL (nivelul 3 de calificare)



Absolvenţii nivelului trei, liceu tehnologic, calificarea Tehnician operator tehnică de calcul:


·         vor fi capabili să îndeplinească sarcini cu caracter tehnic de montaj, punere în funcţiune, întreţinere şi reparare a sistemelor de calcul.
·         testează prototipurile, concep şi realizează scheme de montaj ale sistemelor de calcul, contribuie la estimarea cantităţilor şi costurilor materiale, la estimarea forţei de muncă necesare.
·         asigură controlul tehnic al sistemelor de calcul, le întreţine în vederea funcţionării conform specificaţiilor şi reglementărilor.


TEHNICIAN MECATRONIST (nivelul 3 de calificare)


Mecatronica realizează fuziunea dintre MECANICĂ - ELECTRONICĂ – INFORMATICĂ. Absolvenţii nivelului trei, liceu tehnologic, calificarea Tehnician mecatronist:


·         vor fi capabili să îndeplinească sarcini cu caracter tehnic de montaj, punere în funcţiune, întreţinere, exploatare şi reparare a sistemelor mecatronice.
·         testează prototipurile, concep şi realizează scheme de montaj ale echipamentelor mecatronice, contribuie la estimarea cantităţilor şi costurilor materiale, la estimarea forţei de muncă necesare.
·         asigură controlul tehnic al instalaţiilor, întreţine sistemele mecatronice în vederea funcţionării conform specificaţiilor şi reglementărilor.

Domenii de activitate:


·         operatori: linii de productie automate si roboti industriali în toate sferele industriei, aparatură medicală si automate;
·         lucrători în service-uri pentru: aparatură de birou si tehnică de calcul; aparatură media si IT; aparatură pentru telecomunicatii; aparatură electrocasnică; sisteme de alarmă si supraveghere; instalatii de service pentru automobile; echipamente medicale;
·         operatori/utilizatori masini de ultimă generatie: agricole, stradale, deservire incinte comerciale si depozite.


TEHNICIAN ÎN GASTRONOMIE (nivelul 3 de calificare)


Adaptarea la noile cerinţe ale economiei de piaţă, presupune însuşirea acelor competenţe care să dezvolte în rândul elevilor înaltul profesionalism, iniţiativa, perspicacitatea, abilitatea de a opera eficace într-un cadru economic dinamic şi concurenţial.

Predarea modulelor la Nivelul 3 - calificarea tehnician în gastronomie – urmăreşte formarea la viitorii absolvenţi a unor abilităţi legate de :


  •  identificarea oportunităţilor de piaţă;
  • realizarea unei oferte de mărfuri conform nevoilor şi cerinţelor consumatorilor;
  • identificarea celor mai bune surse de finanţare pentru desfăşurarea activităţii;
  • utilizarea bilanţului contabil pentru informarea, analiza şi previzionarea activităţilor prin calculul principalilor indicatori economico-financiari.
Pe lângă activităţile specifice, tehnicianul în gastronomie îşi va dezvolta competenţe cheie importante prin care va desfăşura o bună comunicare atât cu persoanele cu care intră în contact cât şi în cadrul echipei de lucru, va dezvolta competenţe pentru utilizarea softurilor specifice, va aplica continuu tehnici de îmbunătăţire a calităţii la locul de muncă.


TEHNICIAN ÎN ACTIVITĂŢI ECONOMICE (nivelul 3 de calificare)


Adaptarea la noile cerinţe ale economiei de piaţă, presupune însuşirea acelor competenţe care să dezvolte în rândul elevilor înaltul profesionalism, iniţiativa, perspicacitatea, abilitatea de a opera eficace într-un cadru economic dinamic şi concurenţial.


 Modulele de pregătire pentru calificarea Tehnician în activităţi economice urmăresc:


·         identificarea oportunităţilor de piaţă;
·         realizarea unei oferte de mărfuri conform nevoilor consumatorilor;
·         identificarea celor mai bune surse de finanţare;
·         utilizarea bilanţului contabil pentru informarea, analiza şi calculul principalilor indicatori economico-financiari. 


Pe lângă activităţile specifice, „Tehnician în activităţi economice”, îşi va dezvolta competenţe cheie importante pentru viitoarele activităţi de la locul de muncă: competenţe de comunicare, de utilizare a softurilor specifice, va aplica continuu tehnici de îmbunătăţire a calităţii la locul de muncă.

Locurile de muncă vizate pot fi : funcţionar în activităţi comerciale, administrative şi preţuri, funcţionar economic, inspector taxe si impozite, agent de asigurare, agent comercial,calculator devize, operator devize, calculator preţ cost casier, referent, contabil, etc.


OSPATAR (CHELNER) VANZATOR IN UNITATI DE ALIMENTATIE (nivelul 2 de calificare)


Chelnerul (ospătarul) asigură servirea consumatorilor cu produse alimentare solicitate de clienţi, într-un local de alimentaţie publică. Serveşte la cererea consumatorilor preparate culinare, băuturi şi alte produse alimentare. Obiectivul minimal pe care-l urmăreşte este satisfacerea momentană a consumatorului, iar obiectivul maximal este să-l convingă pe acesta că, de fiecare dată cand va reveni, va avea aceleaşi satisfacţii..


Serviciul propriu-zis constă în:

·         pregătirea salonului pentru primirea consumatorilor, executarea mise-en-place-ului;
·         primirea clienţilor şi stabilirea relaţiei cu acestia la intrarea în salon (salutul, pronuntarea numelui clientului, daca este cunoscut);
·         conducerea la masă, informarea lor prin lista meniu, dând totodată detalii verbale despre preparatele oferite);
·         executarea diferitelor tehnici de servire specifice preparatelor şi băuturilor servite consumatorului (serviciu direct, indirect, la farfurie, la gheridon, la ceaşcă, la bol, a preparatelor culinare şi servirea băuturilor alcoolice şi nealcoolice la masa consumatorului);
·         execută debarasarea meselor din salon;
·         întocmeşte nota de plată pentru clienţii serviţi;
·         încasează contravaloarea consumaţiei;

La sfârşitul zilei întocmeşte borderoul de vânzări şi monetarul, predă banii încasaţi şefului ierarhic.
Respectă normele de igienă, de protecţia muncii şi a mediului.
Respectă regulamentul de ordine interioară şi legile care reglementează activitatea in domeniul alimentaţiei publice.


MARINAR (nivelul 2 de calificare)



Se asigura o cultura de specialitate si instruire practica prin:


  • Aplicarea legislatiei navale si a normelor de prevenire a poluarii apelor,
  • Exploatarea instalatiilor de la bordul navei,
  • Utilizarea mijloacelor de salvare a vietii pe apa si vitalitatea navei,
  • Aplicarea normelor de protectia muncii, prevenirea si stingerea incendiilor si primul ajutor medical la bordul navei,
  • Exploatarea ambarcatiunilor,
  • Executarea manevrelor cu navele,
  • Exploararea instalatiilor si a actionarilor electrice navale,
  • Constructia si functionarea motoarelor si instalatiilor navale.