Proiect de mobilitate
Erasmus+
”Specializare pe piaţa muncii pentru viitorul tehnician in gastronomie” din cadrul Programului Erasmus+, Acţiunea KA1,
mobilităţi VET, derulat prin Agenţia Natională pentru programe comunitare în
Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale din cadrul Ministerului Educaţiei
Naţionale, 2014-1-RO01-KA102-000617
În perioada 14.04.2015-30.04.2015,
20 de elevi ai Colegiului Tehnic "Dierna", Orsova, technician in
gastronomie, au parcurs o etapă a proiectului de mobilitate intitulat ”Specializare pe piaţa muncii pentru viitorul
tehnician in gastronomie” , 2014-1-RO01-KA102-000617
din cadrul Programului Erasmus+, Actiunea KA1, mobilități VET,
derulat prin Agenția Națională pentru programe comunitare ȋn Domeniul Educației şi Formării Profesionale din cadrul Ministerului Educației
Naționale, în Granada, regiunea Andaluzia, Spania. Ei au fost însoţiţi de prof. Cuzman
Norica, prof. Balaci Ana-Maria si prof. Patasanu Petre care a monitorizat
mobilitatea. Proiectul a beneficiat de un grant de 41800
euro, plasamentul a durat doua săptămȃni, timp în care elevii şi-au exersat cunoştintele
practice în acest domeniu.
Practica s-a desfăşurat la două firme din Granada: Hotel Corona şi Agrolachar,
tutorii de stagiu îndrumându-i și
sprijinindu-i pe elevii din clasa a XI-a :
Brulea Natalia, Călianu Claudiu, Dinulescu Andrei, Dumitrescu Claudia, Dumitru
Daiana, Gherman Ronaldo, Goanţă Mădălin, Ianculovici Ivan, Ionică Alexandru,
Iovanovici Daiana, Ienea Alina, Martinovici Pera, Novac Veronca, Orbulescu
Nina, Plaveţiu Dina Larisa, Raica Ionela, Tanyi Diana, Tudor Ionela, Vasi
Daniel, Vitan Petrisor.
Obiectivele proiectului sunt:
1. dezvoltarea abilităţilor şi deprinderilor practice ale elevilor
referitoare la cunoaşterea şi executarea operaţiilor de bază în vederea
obţinerii produselor alimentare şi
gastronomice de calitate superioară.
2. aprofundarea de cunoştinţe şi abilităţi de bază privind procesarea
alimentelor şi principiilor gastronomice;
3. facilitarea integrării pe piaţa muncii europene prin contactul cu un
mediu economic şi socio-cultural nou;
4.Dezvoltarea unui parteneriat transnațional care să sprijine mobilitatea
tinerilor și să
contribuie la sporirea atractivității și calității educației și formarii.
Motivația
acestui proiect este promovarea relațiilor de colaborare și prietenie între elevii și profesorii din țările partenere, deoarece realizarea unui
proiect european implică promovarea ordinii si metodelor de lucru, rezultate
riguroase, participarea şi cooperarea în echipă, coordonarea activităților pentru scopul propus, încrederea în
sine și încrederea în ceilalți, cultivarea interesului în relațiile umane.
Partenerul intermediar, M.E.P. Europrojects Granada a asigurat elevilor şi
profesorilor cazarea, masa, transportul local şi programul cultural. Am vizitat
perla turismului din Granada, Complexul Turistic Alhambra şi grădinile Generalife,
Catedrala Catolică, Capela Regală, Muzeul Ştiintei, cartierul arab Albaicin
Elevii au făcut un curs de limba spaniolă, timp de 10 ore, dar aceștia au mai participat și la cursurile scolii de gastronomie din
Granada, precum si la doua demonstratii preparare de paella si migas la
domiciliu de catre un bucatar profesionist.
În urma participării la proiect, fiecare elev a primit certificat de
participare la mobilitate și
documentul de mobilitate, certificatul Europass. Certificatele obtinute îi vor
face pe participanți mai
încrezători într-o posibilă angajare, vor facilita mobilitatea în Europa şi le
vor asigura şanse de integrare mai bune pe piaţa muncii.
Proiectul promovează asigurarea unei mai bune tranziții de la şcoală la viața activă, facilitarea inserției tinerilor pe piața muncii, dar și promovarea culturii antreprenoriale,
toate aceste obiective avănd un impact direct asupra participanților. De aceea, în urma plasamentului
participanții își vor îmbunătăți abilitățile, competențele și cunoștințele
practice în domeniul calificării lor, își vor exersa și îmbogăți abilitățile lingvistice, cultural, sociale, dar și pe cele antreprenoriale, devenind tineri
bine pregătiți,
capabili de performanțe în
domeniu, constituindu-se în viitoarea resursă umană a zonei sau fiind viitori
antreprenori in domeniul Gastronomiei. Se îmbunătăţeşte astfel nivelul de
calificare a specialiștilor
din domeniu, deoarece prin plasamentul de formare se asigură acces spre noi
cunoştinţe, se îmbunătăţesc performanţele formabililor şi creşte automat
capacitatea acestora de a se adapta mai uşor la cerinţele actuale ale economiei
şi de a se integra mai uşor pe piaţa muncii.
Toţi elevii îşi
mai doresc astfel de experienţe în viitor, când vor fi studenţi sau persoane pe
piaţa muncii pentru a-şi lărgi atât orizontul ştiinţific, cât şi cel cultural
şi lingvistic.
Colegiul Tehnic "Dierna", Orsova
Director: prof. Pătăşanu Petre
Prof. responsabil proiect: Cuzman Norica
ELEVII SI ECHIPA DE PROIECT ERASMUS+
PLECREA DIN OTOPENI
GRANADA-strazile cu
portocali ornamentali
SEARA SPANIOLA –DANS FLAMENCO GRANADA- vedere generala
ARHITECTURA ARABA-
PALATUL NAZRID
PALATUL ALHAMBRA
MUZEUL STIINTEI-GRANADA
PLAJA MALAGA-MAREA
MEDITERANA
MALAGA GIBRALTAR
GIBRALTAR-gradina botanica
TAPAS la LOS MARTINERES
DEGUSTARE TAPAS ANDALUZIAN
TAPAS ANDALUZIAN SANGRIA
HOTEL CORONA
PREPARARE PAELLA
ACTIVITATE PRACTICA IN SCOALA DE GASTRONOMIE DIN
GRANADA
EXCURSIE LA SEVILLA
PREPARARE LA DOMICILIU , MIGAS
DECERNAREA DIPLOMELOR EUROPASS
EXPOZITIE CULINARA CU DEGUSTARE DE PREPARATE IN
C.T. DIERNA, LA
INTOARCEREA DIN SPANIA
Responsabil proiect
prof. Cuzman Norica
prof. Cuzman Norica
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu