User-agent: * Allow: / Colegiul Dierna Orsova Colegiul Dierna Orsova: ”DRAGOBETE – Zeul iubirii”
           Colegiul Tehnic Dierna              Nava Dierna              Oferta educationala

luni, 2 martie 2015

”DRAGOBETE – Zeul iubirii”

                Elevii Colegiului Tehnic”Dierna”, in data de 26 februarie 2015, au sustinut un spectacol intitulat ”DRAGOBETE – Zeul iubirii”, cu ocazia sarbatorii Dragobetelui, marcand si anul acesta, ca si anul trecut, acest eveniment.


 Dragobetele   este o fiinta mitologica, fiul chipes si focos al babei Dochia, echivalentul lui Cupidon –mitologia latina si al lui Eros –mitologia greaca. Dragobetele mai este supranumit Navalnicul, cel despre care se credea ca oficia nuntile intre animalele pamantului. De aceea se si crede ca pe 24 februarie pasarile nemigratoare se strang in stoluri, isi construiesc cuiburi si se imperecheaza. Cele care nu reusesc sa faca acest lucru raman fara pui pana anul viitor. Aceasta traditie s-a raspandit cu timpul si la oameni. De Dragobete, casele erau curatate si toate treburile gospodaresti erau lasate la o parte, in asteptarea Dragobetelui si a zanelor Dragostele, care sopteau cuvinte de iubire indragostitilor. Fetele si baietii se imbracau in haine de sarbatoare si daca timpul era frumos, porneau in grupuri sa caute primele flori de primavara si pentru a-si declara dragostea. Fetele strangeau ghiocei, viorele si tamaioase pe care le puneau la icoane, pentru a le pastra pana la Sanziene, cand le aruncau in ape curgatoare. Daca gaseau si fragi infloriti, adunau buchete pe care si le puneau in scaldatoare, spunand : „Flori de fraga/ Din luna lui Faur/ La toata lumea sa fiu draga/ Uraciunile sa le departi.”
Elevii coordonati de doamnele profesor: Cazacu Monica, Istoc Claudia   si de doamna profesor  consilier  educativ, Dumbrava Simona, au sustinut un spectacol  dedicat acestei sarbatori, in parteneriat cu Clubul Copiilor Orsova, parteneriat intitulat ”Primavara Orsoveana” .
Doamna profesor, Patasanu Lucia, profesor la Clubul Copiilor Orsova, a realizat o serie de dansuri moderne, implicand o parte din elevii pe care domnia sa ii antreneaza.
Domnisoara profesor, Istoc Claudia si-a dovedint maiestria si talentul expunand o serie de martisoare si diferite flori, in tehnica quilling.
Domnele profesor, Cazacu Monica si Dumbrava Simona au realizat doua piese de teatru cu elevii Colegiului Tehnic”Dierna”, intitulate sugestiv: „Romeo si Julieta-in varianta moderna”, cu participarea elevilor clasei a X-a B si „Dragobetele –zeul iubirii”, cu participarea elevilor claselor a IX-a B, a XI-a C si a XII- a C.
Spectacolul a culminat cu dansurile populare jucate de ansamblul de dansuri al Colegiului Tehnic”Dierna”, elevii claselor a XII-a C si  a XI- a D,  sub indrumarea doamnei profesor,Dumbrava Simona.

Directorii liceului, respectiv, domnul director,profesor Patasanu Petre si doamna director adjunct, profesor Mladin Elena, au aplaudat acest spectacol si au oferit tot sprijinul necesar care se impunea pentru desfasurarea acestuia.











Articol de prof. Simona Dumbrava, Consilier educativ
Foto: prof. Istoc Claudia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu