User-agent: * Allow: / Colegiul Dierna Orsova Colegiul Dierna Orsova: Specializare pe piaţa muncii pentru viitorul tehnician in gastronomie (3)
           Colegiul Tehnic Dierna              Nava Dierna              Oferta educationala

vineri, 16 octombrie 2015

Specializare pe piaţa muncii pentru viitorul tehnician in gastronomie (3)

Proiect de mobilitate Erasmus+
Specializare pe piaţa muncii pentru viitorul tehnician in gastronomie  din cadrul Programului Erasmus+, Acţiunea KA1, mobilităţi VET, derulat prin Agenţia Natională pentru programe comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, 2014-1-RO01-KA102-000617
În perioada 14.04.2015-30.04.2015, 20 de elevi ai Colegiului Tehnic "Dierna", Orsova, technician in gastronomie, au parcurs o etapă a proiectului de mobilitate intitulat Specializare pe piaţa muncii pentru viitorul tehnician in gastronomie  , 2014-1-RO01-KA102-000617 din cadrul Programului Erasmus+, Actiunea KA1, mobilități VET, derulat prin Agenția Națională pentru programe comunitare ȋn Domeniul Educației şi Formării Profesionale din cadrul Ministerului Educației Naționale, în Granada, regiunea Andaluzia, Spania. Ei au fost însoţiţi de prof. Cuzman Norica, prof. Balaci Ana-Maria si prof. Patasanu Petre care a monitorizat mobilitatea. Proiectul a beneficiat de un grant de 41800 euro, plasamentul a durat doua săptămȃni, timp în care elevii şi-au exersat cunoştintele practice în acest domeniu.
Practica s-a desfăşurat la două firme din Granada: Hotel Corona şi Agrolachar, tutorii de stagiu îndrumându-i și sprijinindu-i pe elevii din clasa a XI-a : Brulea Natalia, Călianu Claudiu, Dinulescu Andrei, Dumitrescu Claudia, Dumitru Daiana, Gherman Ronaldo, Goanţă Mădălin, Ianculovici Ivan, Ionică Alexandru, Iovanovici Daiana, Ienea Alina, Martinovici Pera, Novac Veronca, Orbulescu Nina, Plaveţiu Dina Larisa, Raica Ionela, Tanyi Diana, Tudor Ionela, Vasi Daniel, Vitan Petrisor.   
Obiectivele proiectului sunt:
1. dezvoltarea abilităţilor şi deprinderilor practice ale elevilor referitoare la cunoaşterea şi executarea operaţiilor de bază în vederea           
 obţinerii produselor alimentare şi gastronomice de calitate superioară.
2. aprofundarea de cunoştinţe şi abilităţi de bază privind procesarea alimentelor şi principiilor gastronomice;
3. facilitarea integrării pe piaţa muncii europene prin contactul cu un mediu economic şi socio-cultural nou;
4.Dezvoltarea unui parteneriat transnațional care să sprijine mobilitatea tinerilor și să contribuie la sporirea atractivității și calității educației și formarii.
Motivația acestui proiect este promovarea relațiilor de colaborare și prietenie între elevii și profesorii din țările partenere, deoarece realizarea unui proiect european implică promovarea ordinii si metodelor de lucru, rezultate riguroase, participarea şi cooperarea în echipă, coordonarea activităților pentru scopul propus, încrederea în sine și încrederea în ceilalți, cultivarea interesului în relațiile umane.
Partenerul intermediar, M.E.P. Europrojects Granada a asigurat elevilor şi profesorilor cazarea, masa, transportul local şi programul cultural. Am vizitat perla turismului din Granada, Complexul Turistic Alhambra şi grădinile Generalife, Catedrala Catolică, Capela Regală, Muzeul Ştiintei, cartierul arab Albaicin
Elevii au făcut un curs de limba spaniolă, timp de 10 ore, dar aceștia au mai participat și la cursurile scolii de gastronomie din Granada, precum si la doua demonstratii preparare de paella si migas la domiciliu de catre un bucatar profesionist.
În urma participării la proiect, fiecare elev a primit certificat de participare la mobilitate și documentul de mobilitate, certificatul Europass. Certificatele obtinute îi vor face pe participanți mai încrezători într-o posibilă angajare, vor facilita mobilitatea în Europa şi le vor asigura şanse de integrare mai bune pe piaţa muncii.
Proiectul promovează asigurarea unei mai bune tranziții de la şcoală la viața activă, facilitarea inserției tinerilor pe piața muncii, dar și promovarea culturii antreprenoriale, toate aceste obiective avănd un impact direct asupra participanților. De aceea, în urma plasamentului participanții își vor îmbunătăți abilitățile, competențele și cunoștințele practice în domeniul calificării lor, își vor exersa și îmbogăți abilitățile lingvistice, cultural, sociale, dar și pe cele antreprenoriale, devenind tineri bine pregătiți, capabili de performanțe în domeniu, constituindu-se în viitoarea resursă umană a zonei sau fiind viitori antreprenori in domeniul Gastronomiei. Se îmbunătăţeşte astfel nivelul de calificare a specialiștilor din domeniu, deoarece prin plasamentul de formare se asigură acces spre noi cunoştinţe, se îmbunătăţesc performanţele formabililor şi creşte automat capacitatea acestora de a se adapta mai uşor la cerinţele actuale ale economiei şi de a se integra mai uşor pe piaţa muncii.
Toţi elevii îşi mai doresc astfel de experienţe în viitor, când vor fi studenţi sau persoane pe piaţa muncii pentru a-şi lărgi atât orizontul ştiinţific, cât şi cel cultural şi lingvistic.

Colegiul Tehnic "Dierna", Orsova
Director: prof. Pătăşanu Petre

Prof. responsabil proiect: Cuzman Norica

 ELEVII SI ECHIPA DE PROIECT ERASMUS+
 PLECREA DIN OTOPENI
 GRANADA-strazile cu portocali ornamentali
 SEARA SPANIOLA –DANS FLAMENCO       GRANADA- vedere generala

 ARHITECTURA ARABA- PALATUL NAZRID
 PALATUL ALHAMBRA
 MUZEUL STIINTEI-GRANADA


 PLAJA MALAGA-MAREA MEDITERANA

 MALAGA                                                           GIBRALTAR

 GIBRALTAR-gradina botanica
 TAPAS la LOS MARTINERES
 DEGUSTARE TAPAS ANDALUZIAN
 TAPAS ANDALUZIAN                           SANGRIA 
 HOTEL CORONA 
 PREPARARE PAELLA



     ACTIVITATE PRACTICA IN SCOALA DE GASTRONOMIE DIN GRANADA
 EXCURSIE LA SEVILLA
 PREPARARE LA DOMICILIU, MIGAS
DECERNAREA DIPLOMELOR EUROPASS 

EXPOZITIE CULINARA CU DEGUSTARE DE PREPARATE IN C.T. DIERNA, LA INTOARCEREA DIN SPANIA


Responsabil proiect
prof. Cuzman Norica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu