User-agent: * Allow: / Colegiul Dierna Orsova Colegiul Dierna Orsova: Expozitia „Martisorul - simbol al primaverii”
           Colegiul Tehnic Dierna              Nava Dierna              Oferta educationala

vineri, 1 martie 2013

Expozitia „Martisorul - simbol al primaverii”

La geto-daci anul nou incepea cu 1 Martie, poate si din aceasta cauza, la noi s-a pastrat obiceiul, in aceasta perioada, de a ura de bine celor apropiati si de a darui martisore femeilor. Cele mai vechi dovezi ale acestei sărbători au fost descoperite de arheologi la  Schela Cladovei, în judeţul Mehedinţi.
Martisorul –simbol al primaverii (un buchet de ghiocei, o moneda,...), se confectiona din fire de cânepă sau lâna,  unul roşu şi altul alb, rasucite, ce simboliza impletirea contrariilor: lumina-intuneric, iarna-vara, frig-cald... Acesta se pastra sau se purta pana cand apareau primele semne ale biruintei primaverii. Se credea despre ele că vor aduce noroc fiind adevărate talismane protectoare şi binefăcătoare.
Astăzi tradiţia mărţişorului este denaturata de chiciurile din targuri care nu au legatura sarbatoarea primaverii. Nimeni nu mai confecţionează mărţişoare care să simbolizeze cu adevărat prospeţimea primăverii, victoria binelui asupra răului, renaşterea.

In vederea valorificarii şi promovarii tradiţiilor despre mărţişor prin stimularea potenţialului  creator al elevilor în realizarea unor creaţii originale s-a organizat, la liceul nostru, o expozitie
 


Echipa de coordonare a proiectului educational: Prof. Istoc Claudia-Ani, Prof. Oprescu Lizica, Prof. Cazacu Monica, Eleva Oprescu Georgiana – clasa X-a A, Eleva Pescaru Giulia – clasa XII-a A


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu